info@allinclusivetravel.ro
031 429 0226 Contact

Agentia de turism All Inclusive Travel are cele mai ieftine oferte turistice, sejururi si circuite!

City break la Cinque Terre

Ne-am tot gandit si documentat ce am putea vizita intr-un city break de 4 zile si, in cele din urma, am ales Italia, Cinque Terre.

Avem prieteni care au fost atat de incantati de peisajele de la Cinque Terre, incat nu am rezistat tentatiei de a merge aici.

 

Regiunea Cinque Terre este cunoscuta pentru frumusetea sa si culorile neobisnuite ale cladirilor. Cele cinci sate, cat si dealurile din jur fac parte din Patrimoniul UNESCO.

Primul din cele 5 sate este Riomaggiore, caruia ii urmeaza Manarola, apoi Corniglia, Vernazza, si nu in ultimul rand, Monterosso al Mare.

cinqueterre-map

Am ales sa zburam pana in Bologna si sa luam trenul pana in La Spezia (prin Parma caci este mai ieftin decat pe ruta Florenta – Pisa si echivaleaza ca timp, respectiv aproximativ 3h30min).

Odata ajuns in La Spezia pot fi alese mai multe modalitati de a ajunge la Cinque Terre.

 

Trebuie spus ca in Cinque Terre nu se poate ajunge cu masina, astfel ca este indicat sa se foloseasca fie trenul, fie calea pedestra.

 

Daca alegem calea pedestra trebuie avut in vedere ca drumurile nu au fost reparate dupa alunecarile de teren din trecut. Costul de acces in Parcul Cinque Terre este de 7.50 eur sau se poate achiziona card de acces Cinque Terre.

Este absolut necesar echipament montan in cazul in care se alege parcurgerea acestui traseu pe jos, deoarce este pericol de alunecare si accidentare.

http://www.parconazionale5terre.it/?id_lingue=1

Cardul mentionat mai sus se numeste cardul Cinque Terre si este de doua feluri: cu tren sau fara tren.

Cardul se poate achizitiona de la centrul de informatii existent in fiecare gara, nu de la casa de bilete. Insa, de la casa de bilete se poate cumpara bilet de acces nelimitat la trenuri pentru o zi sau pe o saptamana de luni pana duminica.

 

O a doua varianta de acces in Parc este cu trenul. Intregul parcurs al trenului se face in mare parte prin tuneluri, astfel ca este greu sa te bucuri de peisaj.

Biletele de tren trebuie validate la aparatele de validat care le imprima data si ora. Aceste aparate de validat se gasesc pe peron (sunt de culoare verde), inainte de a urca in tren. Am fost cat pe ce sa ratam validarea la prima noastra excursie cu trenul in Italia. Controalele sunt foarte rare dar exista, deci este mai bine ca biletele sa fie validate corespunzator.

???????????????????????????????

Accesul in satele de la Cinque Terre se poate face si cu vaporul pe traseul La Spezia, Portovenere, Riomaggiore, Manarola, Vernazza, Monterosso, si de asemenea exista bilet de o zi care permite mai multe urcari si coborari, costa putin mai mult decat cu trenul, dar peisajele vazute de pe mare merita diferenta de pret. La Portovenere nu se poate ajunge cu trenul, doar cu vaporul. Se pot vizita toate cele 5 sate intr-o singura zi, daca nu aveti mai mult timp disponibil .

 

Pentru amatorii de snorkeling zona este ideala, deoarece fiind rezervatie naturala nu este permis pescuitul la scara larga si pestii ating dimensiuni destul de mari.

 

Si acum sa vorbim putin de primul sat unde te lasa trenul venind dinspre La Spezia: Riomaggiore. Orasul nu are plaja, insa privelistile sunt superbe, de o parte si de alta casele si in fata marea. Pe drumul ce urca spre case, peretii au diverse picturi.

???????????????????????????????????????????

Următoarea localitate, Manarola, unde incepe Via dell’ Amore, are o faleza lunga de 2 km, ce se termina in satul urmator. La mijlocul Via dell’Amore exista un tunel pe ai carui pereti sunt scrijelite diverse declaratii de dragoste si juraminte de fidelitate, si multe lacate prinse.

Manarola

Corniglia, al 3-lea sat, nu are port, si este asezat pe o stanca abrupta. Are plaje pe ambele parti.

Corniglia

Vernazza, locul cu singurul port natural din Cinque Terre. Oraselul are numai 600 de locuitori, care au renuntat la masini in favoarea barcilor. Cand mergi prin aceasta localitate vezi barcile trase in fata caselor, restaurantelor adapostite iarna din calea furtunilor puternice, si oamenii primitori stand de vorba pe strada.

Vernazza

Si cel din urma sat, Monterosso al Mar, este satul vestit pentru cele mai placute plaje ale regiunii si cele mai multe hoteluri, restaurante si magazine, considerata partea cea mai moderna din zona.

Monterosso al Mar

Vom reveni aici cu siguranta.

cinque-terre-noaptea cinque-terre-ziua

About the Author