Top 28 cele mai vizitate obiective turistice ale lumii include cetăţi antice, temple vechi de mii de ani, biserici renascentiste sau cladiri moderne. Acestea atrag milioane de turişti anual, datorită frumuseţii, istoriei sau strategiei de promovare a autorităţilor.

Angkor Wat este un templu hindus din regiunea Angkor din Cambodgia. A fost construit la începutul secolului al XII-lea pentru un rege local și reprezintă un model de arhitectură khmeră de cel mai înalt nivel.

Biserica Invierii lui Hristos cunoscuta sub denumirea de “The Church of the Savior on Spilled Blood” este una din marile biserici ortodoxe din Rusia – Sankt Petersburg. Biserica mai este cunoscuta si cu numele de Catedrala Invierii lui Hristos – numele ei oficial.

Bazilica Sfântul Petru din Roma se găsește în Cetatea Vaticanului, înăuntrul statului pontifical, în monumentala Piazza San Pietro. Edificiul, lung de 186 metri, înălțimea cupolei de 119 metri, și cu o suprafață totală de peste 15.000 m², este cea mai mare biserică din lume.

Podul Golden Gate situat în partea de vest a Statelor Unite în statul California, a fost inugurat in anul 1937. În prima zi a dării în folosință podul a fost deschis numai pietonilor, în acea zi, numită „Ziua Pietonilor”, fiind traversat de 200.000 de persoane.

London Eye reprezintă o roată gigant de observație din Londra aflată în Grădinile Jubilee de pe malul sudic al râului Tamisa. Structura are o înălțime de 135 m și a fost construită ca parte a celebrării noului mileniu.

Marele Zid Chinezesc este o construcție strategică de mii de kilometri lungime, cu rol de apărare. Zidul a fost construit cu scopul de apărare a graniței imperiului chinez contra atacurilor popoarelor nomade din nordul Chinei. Este o construcție gigantică considerată după volum ca cea mai mare de pe glob, cu o lungime de 21.196,18 km.

Muntele Fuji este un vulcan situat în partea centrală a insulei principale din arhipelagul Japoniei.

Sydney Opera House localizată în vârful unui promontoriu ce străjuiește portul orașului Sydney, Australia, este un proiect, design și realizare a arhitectului danez Jørn Utzon. Este considerată simbolul unui oraș, Sydney, al unei țări și al unui continent, Australia, mii de turiști total neinteresați de operă vizitând-o săptămânal doar pentru a o admira.

Efes este un oraș antic (azi în ruină) pe coasta de vest a Asiei Mici, la sud de Izmir. Templul zeiței Artemis din Efes, construit în secolul VI î.C., una din cele 7 minuni ale lumii antice, a fost incendiat în anul 356 î.C. de un cetățean din Efes cu numele de Herostrat, din dorința de a deveni celebru.

Petra, însemnând „piatră”, este un fost oraș antic, situat în Iordania. Este unul din cele mai celebre situri arheologice din lume, datorită templelor săpate direct în stâncă, cel mai cunoscut fiind “Trezoreria” (“Al Khazneh”), în stil grecesc, cu o înălțime de 42 m, unde s-a turnat și partea finală a filmului Indiana Jones și ultima cruciadă.

Sagrada Família este o uriașă biserică din capitala Cataloniei, Barcelona. Imensa clădire este încă neterminată, deși se lucrează la ea din 1882. Aceasta nu este finanțată din bani publici, asa cum se obișnuia în Evul Mediu. Sursele de finanțare sunt donațiile private și încasarile din biletele de intrare. Proiectul original al bisericii Sagrada Familia a fost făcut de arhitectul Antonio Gaudi, care a lucrat la el peste 40 de ani, ultimii săi 15 ani din viață fiind dedicați în exclusivitate acestuia.

Pagoda Shwe Dagon de lângă Yangon (capitala țării) este cel mai important locaș de rugăciune pentru toți budiștii din Myanmar (fosta Birmania). Potrivit legendei, doi frați au adus opt fire de păr din capul lui Buddha în acest loc și templul a fost construit acolo de regele Oklalapak. Regele Oklalapak a așezat sicriul cu firele lui Buddha într-un seif, l-a acoperit cu o lespede de aur și a construit pagoda. Se spune că seiful este păzit de niste săbii zburătoare.

Statuia lui Isus ste un monument în Rio de Janeiro (Brazilia), amplasat la sud de oraș, pe muntele Corcovado (700 m), în pădurea Tijuca. Monumentul a fost planificat cu ocazia aniversării a 100 de ani de la declararea independenței Braziliei. Schițele proiectului au fost întocmite de inginerul Heitor Silva Costa. Din motive financiare, numai după zece ani a început construcția lui.

Taj Mahal este un monument în orașul Agra, India. A fost construit de împăratul Shah Jahan drept mausoleum pentru soția sa, Mumtaz Mahal. Clădirea a fost construită între 1630 și 1653. În 1983 Taj Mahal a devenit parte din patrimoniul mondial UNESCO și rămâne și până astăzi printre cele mai vizitate și faimoase monumente din lume.

Templul de Aur din Amritsar (India) este cel mai important loc de pelerinaj pentru credincioșii de religie sikh. Templul este acoperit cu sute de kilograme de aur.

Turnul Eiffel este o construcție faimoasă pe schelet de oțel din Paris ce măsoară 324 m înălțime. Turnul a devenit simbolul Franței cel mai răspândit la nivel mondial.

Hagia Sophia a fost catedrala Patriarhiei de Constantinopol, apoi moschee, astăzi muzeu în Istanbul, Turcia.

Burj al-Arab este un hotel de lux în Dubai, fiind cunoscut drept singurul hotel de șapte stele din lume. Cladirea are 321 de metri înălțime. Este situat pe o insulă artificială, la 280 m depărtare de plaja Jumeirah, fiind legat de țărm printr-un pod privat curbat.

Cascada Niagara este un ansamblu format din trei căderi de apă situate la granița dintre statul nord american New York din SUA și provincia Ontario din Canada.

Castelul Neuschwanstein este un castel în stil romantic – renascentist construit la sfârșitul secolului al XIX-lea pe un deal accidentat aflat deasupra satului Hohenschwangau de lângă Füssen (în sud-vestul Bavariei, Germania). Palatul a apărut în mai multe filme și a fost sursa de inspirație pentru Castelul Frumoasei din Pădurea Adormită din Disneyland.